Reisprogramma voor KINDEREN

bij rouw en verlieservaringen door overlijden
bij rouw en verlieservaringen door scheiding
bij tegenslag/verdriet  (’milder’ verlies)

Aanbod 2020

inspiratietraject Nieuw Nu individueel 5x 2u € 300,- p.p.
inspiratietraject Nieuw Nu groep 5x 2u € 200,- p.p.
individueel maatwerktraject 1x 1u € 60,- p.u.
lotgenotengroep 5x 2u € 60,- p.p.
inlooptarief open lotgenotengroep 1x 2u € 7,50 p.p.

* Prijzen per persoon, geen btw in 2020
* Coronavoorschriften
* De workshops Praten over kosten en baten en Coronablues zijn ook beschikbaar voor middelbare scholieren, zowel in workshop-vorm als individueel. Nadere informatie hierover is te lezen in workshop uitstapjes

AGENDA 2020 Datum Extra 
I.v.m. de steeds veranderende Covid- ontwikkelingen heb ik tijdelijk geen programma met data in deze agenda vermeld . Graag via contactformulier/ telefonisch interesse kenbaar maken, dan neem ik contact op en doeik een passend aanbod met concrete data.
AGENDA 2021 Datum Extra 
I.v.m. de steeds veranderende Covid- ontwikkelingen heb ik tijdelijk geen programma met data in deze agenda vermeld . Graag via contactformulier/ telefonisch interesse kenbaar maken, dan neem ik contact op en doeik een passend aanbod met concrete data.

* Nieuw Nu inspiratie traject

  • Het mooiste wat ik te bieden heb is het Nieuw Nu inspiratie traject, dat geschikt is vanaf de leeftijd van ongeveer 8 jaar. Individueel of in een groep.
  • Het traject is bedoeld voor mensen, groot of klein, die na een verlies in hun leven de draad weer op willen pakken.
  • Dat doe ik met jou door stil te staan bij je verlies. Daarna ga je een keuze maken of de ballast, de zwaarste stenen van het verlies uit ‘je rugzak van de toekomst’ kunnen. Het staat op de eerste pagina’s van deze website uitgebreid beschreven.

NAJAAR 2020:  TWEE MOOIE ACTIES!

Ik zou het geweldig vinden om het Nieuw Nu traject een keer met kinderen in de basisschoolleeftijd te gaan doen. Daarom een leuke aanbieding om jullie over de streep te trekken! 

ACTIE 1 50% korting voor snelle inschrijvers 

Nieuw Nu inspiratie groepstraject voor leeftijd 8-12 jaar (5x 2 uur) 

VANAF DINSDAG 8 DECEMBER   

5x wekelijkse bijeenkomsten van 16.00 – 18.00  m.u.v. de kerstvakantie 

De eerste 3 aanmelders krijgen 50% van het cursusgeld retour, als de deelnemers voldeden aan de volgende voorwaarden:
Voorwaarde 1 gesprek vooraf voor uitleg en motivatiecheck
Voorwaarde 2 aanwezig bij alle sessies (5x 2u) 
Voorwaarde 3 achteraf feed back gesprekje

ACTIE 2 €100,- korting individueel traject kinderen 

Individuele traject voor kinderen  van 8 – 12 jaar 

(5 dagdelen): Dit najaar tijdelijk verlaagd van 300,- naar € 200,-

 

Vragen / Aanmelden? Bel 0613160096 of gebruik het contactformulier.

Voor ouders en verzorgers: in het menu staat De Deal

Daar is in een paar minuten te lezen wat ‘de reis’ die ik met de deelnemer(s) ga maken, inhoudt. Het Nieuw Nu traject voor kinderen in een aangepaste variant van het programma voor volwassenen.  

Als er behoefte is aan een informatie-uurtje voor geïnteresseerde ouders (en de basisschool-leerlingen) dan hoor ik dat graag.

* individuele begeleiding bij diverse soorten verlieservaringen

  • verlies door (naderend) overlijden van een dierbaar persoon
  • verlies van gezondheid, een ernstige ziekte of beperking
  • verlies ten gevolge van scheiding van ouders
  • verlies van zelfvertrouwen bijv. door pesterijen, ruzies, tegenvallende prestaties
  • andere verliezen

Ik begeleid kinderen in allerlei situaties waar sprake is van ontwrichting door verlies: een nieuwe gezinsstituatie door scheiding, door overlijden maar denk ook eens aan hulp bij het kwijtraken van vriendjes of vriendinnetjes door verhuizingof door ruzie.

Als ouders tijdens de puberteit van hun kind(eren) scheiden, zie je nog wel eens ‘uitgestelde (verlate) rouw. Ogenschijnlijk pakken de pubers de scheiding goed op.
Soms worden ze schandalig verwend doordt ouders zich schuldig voelen. Of zijn er juist geen financiële middelen, waardoor levens drastisch veranderen.
Helaas gebeurt het regelmatig dat er een aantal jaren later toch een heftige verlate rouw speelt.

Interesse? Neem contact met me op voor een individueel maatwerk-plan

Informatie voor ouder(s) bij rouw in het gezin

Ben je je als ouder of verzorger aan het oriënteren op hulpverlening voor een kind in rouw, dan is onderstaande wellicht zinvol om te lezen.
Mijn ‘kompas’ bij mijn hulpverlening bij rouw en verlies aan kinderen en jongeren is, behalve mijn opleiding, de werkmap ‘het leven duurt een leven lang’ van Annet Weijers en Petra Penning.
Dat zijn twee fantastische zeer ervaren orthopedagogen, wiens Regenboogtraining ik lang geleden volgde bij Stichting Achter de Regenboog. Deze training geeft mij nog steeds de praktische creatieve handvatten om kinderen in de rouw te helpen om over hun gevoel te praten en hun verlies te verwerken.

Meestal is er bij de kinderen die worden aangemeld voor hulp sprake van het overlijden van directe familie. Een ouder of grootouder, broertje of zusje.
Soms gaat het om het overlijden van dierbaar vriendje of vriendinnetje. Als er een klasgenootje overlijdt, neemt de school nog wel eens initiatief om hulp te bieden.

Naasten maken zich nog wel eens zorgen of de manier waarop een kind met verlies omgaat wel ‘goed’ is.

Rouwdeskundigen stellen dat het eerste jaar of jaren na het overlijden van een dierbaar persoon álle uitingen van rouw moeten worden gezien als een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. 

De omgeving trekt soms te vroeg aan de bel. Natuurlijk kan ik ondersteuning bieden maar het is enorm waardevol om de eigen veerkracht van de betrokkenen z’n werk te laten doen.
Alle moeilijke ‘eerste keren zonder’ te doorlopen in dat jaar: de eerste verjaardag van de overledene, de eerste verjaardag van de gezinsleden, de eerste kerst, de eerste vakantie..… Daar moeten de achterblijvers doorheen en dat is ontzettend zwaar. Er wordt vaak gezegd dat het tweede jaar nog veel moeilijker is omdat ‘de omgeving’ vaak niet meer zo bezig is met wat er gebeurd is.

Soms gebeurt het dat niet het aangemelde kind, maar de ouder als eerste bij mij start. Als je er als ouder alleen voor komt te staan, kan het goed zijn om je zorgen te kunnen delen met een relatieve buitenstaander of in een lotgenotengroep, waar weinig woorden nodig zijn om te weten hoe het voelt.

Als je partner overlijdt en je zelf volop in de rouw bent en daarnaast ook nog eens alleen voor de zware zorgtaak staat om er in alle opzichten voor je kinderen te zijn, kan het fijn zijn om ondersteuning te krijgen.
Om je kinderen goed te kunnen opvangen met hun verdriet, is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt en aandacht besteedt aan je eigen rouw.

Ik kan uitleg geven over verschillende fasen van rouw en hoe die fases in een rouwproces ‘langskomen’. Ik kan je coachen met praktische en pedagogische adviezen. Ik kan literatuur aanbevelen en boeken laten zien of andere nuttige informatie verstrekken.

Je bent altijd welkom om na afspraak vrijblijvend een kijkje te komen nemen op mijn werkplek in Hillegom. Alleen of met je kind(eren). Ik kan dan vertellen én laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Motivatie…

Als je hulp overweegt voor je kind, is het belangrijk dat het kind zelf ook denkt dat het een goed idee is.

Het komt voor dat kinderen naar mij gestuurd worden door hun ouder(s). Men maakt zich zorgen. Ik merk regelmatig dat het aangemelde kind zelf niet (voldoende) gemotiveerd is. Dan gaat het niet werken.

Een cliëntje zei ooit tegen haar moeder ‘Ik dacht dat ik mocht knutselen bij Marieke, maar ik moest práten….

Dan stel ik nog wel eens voor om via de ouder(s) aan de slag te gaan en hen te ondersteunen in hoe het kind te begeleiden.

Informatie over hoe kinderen rouwen

Het is belangrijk om te weten dat kinderen anders rouwen dan volwassenen. Dat wordt niet altijd begrepen en ook nog wel eens veroordeeld door de omgeving. Het kan zomaar gebeuren dat kinderen op de uitvaart van een familielid tijdens de condoléance buiten lekker met een bal aan het spelen zijn.

Anders dan volwassenen rouwen kinderen in stukjes: non-stop bezig zijn met zoiets heftigs als een overlijden is een te grote last voor ze. Vaak laten ze niet aan hun omgeving zien hoe verdrietig ze zijn, omdat ze andere familie niet nóg verdrietiger willen maken.
Het lijkt erop dat het goed met ze gaat, maar dat is niet in alle gevallen iets om blij mee te zijn. Het is raadzaam om goed in de gaten te houden of er signalen zijn. Soms voelen kinderen zich schuldig of verantwoordelijk over iets met betrekking tot het overlijden in het gezin en dat kan een loden last zijn. Een vertrouwenspersoon zoeken en introduceren kan dan een goed idee zijn. .

Met jongere kinderen werken rouwtherapeuten vaak op een indirecte manier aan rouwbegeleiding. Er zijn mooie methodes beschikbaar. Wat bij sommige kinderen goed werkt, is het maken van een herinneringsboom. In die boom kan van alles worden opgehangen. Grote zorgen aan grote takken en kleine zorgen aan de dunne takken.

Het proces van het maken van een herinneringsdoos kan ook goed werken.Vaak komen gesprekken met hulpverlener ‘al knutselend’ makkelijker op gang.

De doos wordt binnen en buiten uitgebreid versierd en daarna worden er allerlei dierbare dingen veilig in opgeborgen. Foto’s, briefjes, een sierraadje, een klein persoonlijk iets dat van de overledene is geweest. De doos heeft ook een deksel, die er ook weer op kan om even lekker buiten te gaan spelen. En weer tevoorschijn worden gehaald wanneer daar behoefte aan is.

Soms kiest een kind ervoor om alles wat met de hulpverlener gedaan en besproken wordt, geheim te houden. Het is heel belangrijk dat dit gerespecteerd wordt en alleen met toestemming van het betrokken kind gedeeld wordt. Dit geldt natuurlijk niet voor de allerjongsten. Er zijn ook kinderen die het fijn vinden om zo’n doos of boek te laten zien aan bepaalde mensen die belangrijk voor hen zijn. Ze kiezen daarvoor hun eigen moment.

Bij oudere kinderen werken hulpverleners vaak met gesprekken. Er kan een herinneringsboek of box gemaakt, met muziek en songteksten en er wordt bijvoorbeeld met schrijf- of tekenopdrachten gewerkt. Het kan heel helend zijn om dit met een ‘vreemde’ te doen. Of met lotgenoten.
Het kan lastig zijn om genoeg leeftijdsgenoten bij elkaar om een groep te starten. Laat je daarom op een lijst zetten, als er nog geen datum voor een groep op mijn programma staat.

Stichting Achter de Regenboog organiseert speciale kinderweekeinden. En kunnen donaties heel goed gebruiken…. Neem eens een kijkje op hun site.

Menu